• NL
    • FR
    • EN
  • Startpagina
  • Over ons
    • Het project Recycle BXL Pro
    • Onze ambassadeurs
  • Informatie & verplichtingen
  • Goed sorteren
    • Hoe sorteren?
    • Tools
  • Premies
  • FAQ
  • Ga verder

LEVEL2

  • Startpagina
  • Over ons
    • Het project Recycle BXL Pro
    • Onze ambassadeurs
  • Informatie & verplichtingen
  • Goed sorteren
    • Hoe sorteren?
    • Tools
  • Premies
  • FAQ
  • Ga verder
  • FR
  • EN
  • Facebook
  • Instagram
Accueil
  • Startpagina
  • Over ons
    • Het project Recycle BXL Pro
    • Onze ambassadeurs
  • Informatie & verplichtingen
  • Goed sorteren
    • Hoe sorteren?
    • Tools
  • Premies
  • FAQ
  • Ga verder

Ga verder

  • Waarom sorteren?
  • Winkels & catering
  • Label
  • Soortgelijke projecten

Hoe verminder je je afval?

Het beste afval is afval dat niet wordt geproduceerd. Sorteer jij al goed op het werk?

Ga dan een stap verder en verminder ook het afval dat je produceert. Het levert je bedrijf minder afvalkosten, meer plaats en een beter imago bij je partners en klanten op.

Eerste stap: maak de balans op. Waar komt je afval vandaan? Wat gooi je het meest en het vaakst weg? Als je weet welk afval je zoal produceert, is het gemakkelijker om je prioriteiten te bepalen.

Tweede stap: laat je inspireren door goede praktijken alvorens actie te ondernemen. Vergeet niet om goed te communiceren met je teams en klanten. Dat zal het beste resultaat opleveren.

Enkele acties die je snel en eenvoudig kan invoeren:

  • Vermijd wat overbodig is: stel jezelf bij elke aankoop de vraag: heb ik dit echt nodig? Heb je iets maar tijdelijk nodig, geef dan de voorkeur aan leasen of huren.
  • Voorkom verlies: voedingsmiddelen die hun houdbaarheidsdatum naderen kun je tegen een lagere prijs verkopen en restanten kun je wegschenken (met naleving van de koudeketen). Pas je aankopen zo goed mogelijk aan en voorzie annuleringsclausules bij evenementen, zodat deelnemers je tijdig verwittigen als ze niet komen.
  • Geef de voorkeur aan wat herbruikbaar is: afwasbaar servies en bestek, suikerstrooier met tuit in plaats van losse zakjes, herbruikbare verpakking voor leveringen, enz.
  • Gebruik wat je al hebt: kraantjeswater is drinkbaar en je kan er rechtstreeks een water- of sapdispenser op aansluiten (tijdelijk voor een evenement of voor dagelijks gebruik).
  • Herstel wat defect is om de levensduur van je apparaten te verlengen: of het nu gaat om IT-apparatuur of meubels, je kan het ofwel laten herstellen of de onderdelen ervan gebruiken om een gelijkaardig voorwerp te repareren. Zorg ervoor dat je via je uitrustingscontracten toegang hebt tot reserveonderdelen.
  • Kies voor diensten in plaats van eigendom: je kan bijvoorbeeld betalen voor een verlichtingsservice op maat, in plaats van zelf lampen te kopen. De leverancier zorgt er dan voor dat hij gebruikmaakt van duurzame, gemakkelijk te herstellen en te installeren apparatuur en zal je ook helpen in geval van problemen.

Heb je hulp nodig om je afval te verminderen? Vraag dan een gratis diagnose aan bij de Facilitator bedrijfsafval via recyclepro@leefmilieu.brussels

Winkels en catering naar zero afval?

Om in te spelen op de trend van afvalpreventie, gaan steeds meer handelaars de uitdaging aan om hun verpakkingsafval te verminderen. Ontdek oplossingen voor herbruikbare verpakkingen, zero afval leveranciers en praktische adviezen die u kan implementeren in uw horeca- of voedingszaak op weg naar zero afval.

U bent goed op weg naar zero afval!

Tips en tricks

Label

Het Label Ecodynamische Onderneming beloont en stimuleert Brusselse bedrijven, verenigingen en instellingen die de impact van hun activiteiten op het milieu beperken. Het is een officiële en gratis erkenning.

Het label erkent initiatieven op het gebied van ecologisch beheer, met name op het gebied van afvalbeheer en -preventie, rationeel energiegebruik, beheer van de mobiliteit van werknemers, enz. De geleverde inspanningen worden gesymboliseerd op een schaal van drie niveaus: één, twee of drie sterren.

Het label wordt verkregen door indiening van een aanvraag op het onlineplatform. De aanvragende organisatie registreert zich, vult haar profiel in en wordt verzocht een aanvraagdossier in te vullen voor zijn activiteitssector, met een lijst van alle goede milieupraktijken die zij heeft ingevoerd.

Label Ecodynamische Onderneming

label

Blijf op de hoogte van andere soortgelijke projecten

  • Local and Together

    Local & Together is een oproep tot het indienen van projecten voor handelaarsverenigingen, in partnerschap met andere actoren uit de buurt. Het ondersteunt collectieve projecten om een buurt nieuw leven in te blazen en in te spelen op de behoeften of moeilijkheden waarmee zij te kampen hebben. Deze oproep ondersteunt met name initiatieven voor de preventie en/of het gezamenlijk beheer van afval en maakt de financiering mogelijk van projecten met een maximumsubsidie van 40 000€.

    Registratie en informatie

  • Open Soon

    Open Soon is een oproep tot het indienen van projecten voor detailhandelaren die op het punt staan hun zaak te openen, of die dat sinds 1 januari 2021 hebben gedaan, en die aan een reeks duurzame criteria voldoen. De criteria omvatten het geven van de voorkeur aan herbruikbare verpakkingen, het verlengen van de houdbaarheid van producten en het beheren van onverkochte goederen. Succesvolle projecten krijgen begeleiding en financiële steun tot 15 000€.

    Registratie en informatie

Tips & tricks om uw professioneel afval te sorteren?

Ontdek meer

Recycle BXL Pro is een initiatief van Fost Plus, Valipac en Leefmilieu Brussel

Contact
  • Facebook
  • Instagram
  • Fostplus logo
  • Bxl environnement logo
  • Valipac logo
© 2022
  • Cookiebeleid

Het beste afval is het afval dat niet bestaat.

{{'POUR_AMELIORER_VOTRE_EXPERIENCE' | translate}}. {{'EN_SAVOIR_PLUS' | translate}} ›