Andere
Tot de fracties die vaak bij bedrijven worden aangetroffen en aan de bron moeten worden gesorteerd, behoren matrassen, textiel, meubilair en grofvuil, net als harde kunstoffen. Matrassen en harde kunstoffen moeten sinds mei 2023 gesorteerd worden, en textiel vanaf januari 2025. Het sorteren van bepaalde afvalstoffen geeft recht op premies en/of ze kunnen door gespecialiseerde bedrijven worden ingezameld voor nuttige toepassing, waardoor u de kosten voor de afvoer ervan vermijdt.
Matrassen
-
Waarover gaat het?
Elk bedrijf is wettelijk verplicht gebruikte matrassen afzonderlijk op te slaan en te laten ophalen door een ophaler die erkend is door de lokale overheden en gehomologeerd door Valumat. Deze ophalers verwerken de matrassen in speciale inrichtingen.
-
Hoe gooit u het weg?
De door Valumat goedgekeurde ophalers nemen gebruikte matrassen terug uit de sector (hotels, zorginstellingen, professionele verkopers, enz.). Het is aan u om samen te beslissen wanneer u dit doet, afhankelijk van de hoeveelheden.
Als u niet in de sector zit, kunt u uw matrassen inleveren bij het containerpark of ze aan de verkoper geven bij de aankoop van een nieuwe matras.
In 2022 werd ook een partnerschap gesloten met de federatie Ressources om het hergebruik van matrassen in goede staat in Brussel te bevorderen. Indien u af wilt van een potentieel herbruikbare partij, aarzel dan niet om contact op te nemen met de federatie RESSOURCES (info@res-sources.be – tel.: 081/390.710), die u zal helpen om een operator te vinden.
-
Goede praktijken
Het is raadzaam een matras op te slaan in een droge omgeving zonder gevaar voor verontreiniging, en niet te lang.
Zorg ervoor dat de oude matras droog is wanneer u ze laat ophalen of naar het inzamelpunt brengt. Dit is een noodzakelijke vereiste voor de juiste recyclage van matrassen.
-
Tools
Premie
Voor de terugname bestaat een premie van € 550 per ton, hetzij € 8 per matras wanneer u een beroep doet op een door Valumat gehomologeerde inzamelaar:
Premie: ValumatVideo
Video over de recyclage van matrassen -
Afvalophalers
Lijst van door Valumat gehomologeerde inzamelaars
Harde kunstoffen
-
Waarover gaat het?
Vrijwel alle soorten en alle vormen van afval van harde kunstoffen die u kunt tegenkomen zijn recycleerbaar:
- tuinmeubels
- kratten
- slangen/buizen
- drankkratten
- doorzichtige binders
- emmers
- bussen
- afvalbakken
- beschadigde (en propere) plastic vaten
- beschadigde (en propere) plastic palletten
- werfhelmen
‘Plastic’ golfplaten zijn eigenlijk glasvezel. Uw afvalophaler zal u zeggen vanaf welke hoeveelheid die kunnen worden opgehaald.
-
Hoe gooit u het weg?
Neem voor kleine hoeveelheden contact op met uw afvalinzamelaar om na te gaan of hij een aangepast aanbod heeft. Bij grotere hoeveelheden kunt u harde kunstoffen laten ophalen in bakken van 1 m³ of in containers van 20 m³.
Het is aan u om te beslissen of u ze laat ophalen door een inzamelaar of zelf naar het containerpark brengt, afhankelijk van de hoeveelheden.
-
Goede praktijken
Als ze in goede staat zijn, vormen grote plastic vaten en palletten geen afval, want ze zijn herbruikbaar. Gespecialiseerde bedrijven kunnen die ‘herconditioneren’ en ze een tweede leven geven.
Als u bepaalde plastic recipiënten (bv. bussen afwasmiddel) veel gebruikt, vraag uw leverancier dan zeker naar de mogelijkheden voor terugname.
Aarzel niet om naar een oplossing te zoeken om deze producten in bulk aan te kopen bij een distributeur om uw afval van dit type (bv. schoonmaakmiddelen) te verminderen.
-
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Meubilair en grofvuil
-
Waarover gaat het?
Grofvuil is al het afval dat niet in een ‘traditionele’ vuilniszak past en dat niet in een selectief recyclingsysteem hoort.
In een bedrijf omvat grofvuil meubilair en meubels die niet meer in gebruik zijn, maar ook decoratie, planten, tapijten, scheidingswanden, enz. Bepaalde soorten niet-recycleerbaar vlak glas, zoals vitrokeramische kookplaten, worden eveneens als grofvuil beschouwd.
-
Hoe gooit u het weg?
Uw grofvuil kan worden opgehaald door uw afvalinzamelaar, vaak op verzoek. Sommige afvalinzamelaars, zoals MCA Recycling, kunnen u in contact brengen met vzw’s om uw meubilair een tweede leven te geven.
Voor herbruikbaar grofvuil is inzameling ter plaatse moeilijk. Als u een grote hoeveelheid hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de federatie RESSOURCES (info@res-sources.be; 081/390.710), die u zal helpen een operator te vinden.
-
Goede praktijken
Maak een lijst van de meubels die u wilt wegdoen en neem er foto’s van. Zo kunnen overnemers zich melden en het vergemakkelijkt de ophaling.
Vraag uw personeel of ze meubilair nodig hebben en help hen om het vervoer naar de eindbestemming te regelen.
Vermijd indien mogelijk het afvalsorteercentrum, aangezien dit extra transport en laden/lossen met zich meebrengt en het risico inhoudt dat het meubilair wordt beschadigd.
-
Tools
Er bestaan ook diensten voor herverdeling of hergebruik van meubilair:
- de leden van de federatie Ressources of Herwin, zoals Oxfam, de kringloopwinkel van Sint-Gillis, VitTeS, Spullenhulp, het Leger des Heils, de diensten van PMC Holding (Nnof, Transmoove);
- Circular.brussels, dat naast computermateriaal ook meubilair recupereert (en waar u dus twee vliegen in één klap kunt slaan);
- Relieve Furniture, een platform dat een systeem opzet voor het doneren en doorverkopen van kantooruitrusting van particuliere bedrijven aan non-profitorganisaties en scholen en tevens een assortiment van tweedehands meubilair aanbiedt;
- IMPACT Furniture by Oxfam, dat kantoormeubilair terugwint voor tweedehandsverkoop.
-
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Textiel
De textiel- en kledingindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld, naast de woning-, de transport- en de voedingssector. Elke fase – van de productie van de vezels tot het einde van de levensduur van kleding – heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu, waarbij grote bodem-, water- en energievoorraden worden aangesproken en tegelijkertijd broeikasgassen worden uitgestoten.
Momenteel belandt het merendeel van dit gebruikte textiel bij het restafval. Het wordt dus verbrand en dat leidt tot het verlies van kostbare grondstoffen en een grotere koolstofvoetafdruk.
Vanaf januari 2025 verplicht een nieuwe regelgeving ondernemingen om hun textielafval apart te sorteren, zodat het op een milieuvriendelijkere manier kan worden gevaloriseerd.
Die verplichting is bedoeld om duurzamere praktijken aan te moedigen en drie belangrijke valorisatiecircuits te promoten:
- Hergebruik: textiel een nieuw leven geven zonder bewerking.
- Upcycling: afgedankt textiel of stofresten omzetten in waardevolle nieuwe producten, zonder het materiaal te veranderen.
- Recyclage: textiel ontbinden tot vezels om nieuwe stoffen te produceren.
Deze circuits verkleinen de impact op het milieu en beperken de verwijderingskosten.
-
Waarover gaat het?
Professioneel textielafval omvat alle artikelen van stof die het einde van hun levensduur hebben bereikt of als onbruikbaar worden beschouwd.
Het gaat om een grote verscheidenheid aan artikelen, zoals:
- Werkkleding (uniformen, schorten, overalls, jassen);
- Linnengoed (lakens, tafellakens, handdoeken) gebruikt in hotels, restaurants en de gezondheidszorg;
- Stofresten uit de confectie-, naai- of textielindustrie;
- Promotioneel textiel (T-shirts, stoffen tassen, petten, bandana’s).
Dit afval komt vaak uit de horeca, gezondheidszorg, industrie, dienstverlening aan bedrijven en kleinhandel.
Wanneer slecht wordt omgegaan met afgedankt textiel, kan het bij het restafval terechtkomen en uiteindelijk worden verbrand. Gevolg: meer verontreiniging en overconsumptie van grondstoffen. Met het juiste beheer kunnen deze materialen echter worden hergebruikt, getransformeerd of gerecycleerd om nieuwe producten te creëren en zo hun impact op het milieu te verlagen.
-
Hoe gooit u het weg?
Om uw professioneel textielafval goed te beheren, is het belangrijk om een aangepast sorteer- en valorisatieproces te volgen. Deze stappen worden aanbevolen:
- Terugname door de leveranciers:
- Bepaalde leveranciers van werkkleding beschikken over een terugnamedienst voor afgedankt textiel. Informeer bij uw leveranciers om te weten te komen of ze dit type diensten aanbieden en bevorder zo de valorisatie van uw textiel.
- Sorteren aan de bron:
- Houd afgedankt textiel gescheiden van ander afval.
- Zorg ervoor dat het textiel schoon, droog en vrij van gevaarlijke stoffen (zoals chemische stoffen of oliën) is.
- Sorteer het textiel op basis van de staat waarin het zich bevindt en de eisen van uw inzamelaar: herbruikbaar textiel (in goede staat), textiel voor recyclage (gescheurde of versleten stoffen) en niet-valoriseerbaar textiel (vervuild of nat).
- Hergebruik en schenking:
- Hebt u grote hoeveelheden textiel? Doe dan een beroep op een onderneming uit de sociale economie die een inzamelingsdienst aanbiedt voor al dan niet bruikbaar professioneel textiel: Terre
- Als het textiel nog bruikbaar is, neem dan contact op met een onderneming uit de sociale economie zoals: Oxfam-Solidariteit, en andere ondernemingen vermeld door de federatie Ressources. Deze organisaties zamelen textiel in en sorteren en herverdelen het om het een tweede leven te geven en kunnen u eventueel geval per geval een oplossing bieden.
- Upcycling:
- Afgedankt textiel kan ook intern worden hergebruikt, bijvoorbeeld als poetsdoek of in het kader van upcyclingprojecten om nieuwe artikelen te creëren (tassen, hoezen enz.).
- Doe een beroep op gespecialiseerde dienstverleners zoals RE-VIVE by Terre, R-Use Fabrik, L’Ouvroir of Les Cadavres Exquis, die afgedankt textiel omzetten in waardevolle nieuwe producten (tassen, hoezen, tapijten enz.). Deze initiatieven verlengen de levensduur van textiel en ondersteunen tegelijkertijd de circulaire economie.
- Recyclage:
- Doe voor afgedankt textiel een beroep op een geregistreerde inzamelaar die gespecialiseerd is in textielrecyclage. Deze inzamelaars halen het textiel op en recycleren het tot vezels die opnieuw worden gebruikt in nieuwe producten (nieuwe stoffen, isolatie, opvulsel enz.).
- Raadpleeg de verkorte lijst van geregistreerde inzamelaars onderaan op de pagina of raadpleeg de volledige lijst op de website van Leefmilieu Brussel.
- Recypark Pro:
- Met kleine hoeveelheden textiel (vergelijkbaar met de productie van een huishouden) gaat u naar de inzamelcontainers in de Recyparken die toegankelijk zijn voor professionals. U kunt er terecht met alle soorten textiel en lederwaren, behalve vuil of nat textiel. Stop het textiel in gesloten zakken van maximaal 60 liter. Vraag net als bij alle soorten afval een attest om het goede beheer aan te tonen.
- Definitieve verwijdering:
- Als uw textiel niet kan worden hergebruikt of gerecycleerd, moet het worden verbrand. Zorg ervoor dat u de geldende voorschriften naleeft als het textiel verontreinigd is met gevaarlijke stoffen.
Door deze stappen te volgen en de voorkeur te geven aan de eerste, helpt u niet alleen restafval te verminderen, maar draagt u ook bij aan de circulaire economie door afgedankt textiel een nieuw leven te geven.
- Terugname door de leveranciers:
-
Goede praktijken
ECOLOGISCH ONTWORPEN TEXTIEL
- Geef de voorkeur aan recycleerbare materialen: kies voor (op dit moment) gemakkelijk recycleerbare materialen zoals katoen, wol en linnen voor natuurlijke vezels, of polyester voor synthetische vezels.
- Vermijd materiaalmengsels: beperk het gebruik van textiel dat bestaat uit verschillende soorten vezels (bijv. katoen gemengd met polyester). Zo is de recyclage ervan minder complex en minder duur en heeft ze een beperktere impact op het milieu.
- Vermijd chemische behandelingen: vermijd zoveel mogelijk textiel dat chemisch behandeld is om het bijvoorbeeld waterdicht of vlekbestendig te maken, want dat belemmert de recyclage.
- Geef de voorkeur aan aanpasbaar textiel: kies voor textiel dat gemakkelijk kan worden aangepast (bijv. een logo verwijderen, de verschillende weefsellagen van elkaar scheiden enz.).
STRIKTE SORTERING AAN DE BRON
- Zorg voor specifieke inzamelpunten voor afgedankt textiel in uw bedrijf.
- Maak het personeel bewust van het belang van sorteren door de verschillende valorisatiemogelijkheden toe te lichten (hergebruik, upcycling, recyclage).
- Bewaar het textiel op een droge plaats: vochtig textiel kan achteruitgaan in kwaliteit, waardoor het niet meer geschikt is voor recyclage.
- Voorkom vervuiling: textiel dat vervuild is met solventen, verf of andere chemische producten moet worden behandeld als gevaarlijk afval.
VERBRANDING VERMIJDEN
Kies een inzamelaar die zich ertoe verbindt om zo veel mogelijk textiel te recycleren en zo weinig mogelijk textiel te verbranden.
HUREN IN PLAATS VAN KOPEN
Door uw werkkleding te huren in plaats van kopen, hoeft u het einde van de levensduur van uw textiel niet zelf te beheren. Bovendien verlengt u zo de levensduur en bevordert u de recyclage. De verhuurder heeft er immers alle belang bij om kwalitatief textiel te verhuren, zodat het niet te vaak moet worden vervangen. Daarnaast geven verhuurders de voorkeur aan gemakkelijk te recycleren materialen, zodat ze geen verbrandingskosten moeten betalen aan het einde van de levensduur.
LEVERANCIERS DIE TERUGNAME AANBIEDEN
Bepaalde textielleveranciers stellen voor om het afgedankte textiel terug te nemen en zorgen dan zelf voor de recyclage ervan.
VERANTWOORDE AANBESTEDINGEN OPSTELLEN
Geef de voorkeur aan aanbestedingen en bestekken waarin criteria voor ecologisch ontwerp zijn opgenomen (duurzaamheid, hergebruik, mogelijkheid om logo’s te verwijderen enz.).
-
Hulpmiddelen en contactgegevens
Neem voor meer informatie en persoonlijke begeleiding contact op met de Helpdesk van de Facilitator.
Nuttige links:
- Adviesfiche 16: Hoe textielafval sorteren en valoriseren?
- De praktische gids over professioneel circulair textiel van Centexbel en de Ovam om producenten, leveranciers en gebruikers van bedrijfstextiel aan te moedigen zich tot de circulaire economie te wenden (EN).
- Voorbeelden van textielleveranciers met een circulaire visie: Alsico (Vlaanderen), Utexbel (Vlaanderen), Cepovett (Frankrijk).
- De textiellabels vindt u op de websites van écoconso en Labelinfo.
- Neem contact op met hub.brussels: brussels kan u wegwijs maken in de beschikbare financiële steun en u persoonlijke begeleiding bieden bij uw aanpak om ecologisch verantwoord textiel te kopen. Raadpleeg ook de gids van hub.brussels over duurzaam ondernemen: info.hub.brussels.
- Volg opleidingen: de sessies aangeboden door Leefmilieu Brussel geven u een beter inzicht in de uitdagingen en oplossingen op het vlak van duurzaam textiel. Raadpleeg de agenda van Leefmilieu Brussel voor de volgende beschikbare opleidingen.
- Ontdek de projectoproepen: er worden regelmatig projectoproepen gelanceerd om duurzame initiatieven te ondersteunen. Blijf op de hoogte van opportuniteiten via de website van Leefmilieu Brussel en de portaalsite brussels. Hier vindt u het laatste nieuws over de projectoproepen rond de ecologische transitie.
-
Professionele textielinzamelaars
Hieronder vindt u enkele inzamelaars die textiel inzamelen en hergebruik en recyclage bevorderen door zo weinig mogelijk te verbranden.
TERRE ASBL 04 240 58 58 www.terre.be CURITAS 02 257 88 10 info@curitas.be www.curitas.be VANHEEDE ENVIRONMENTAL LOGISTICS 056 52 16 21 info@vanheede.com www.vanheede.com DUFOUR 069 89 10 10 info@dufour-cranes.com www.dufour.be RENEWI BELGIUM 0800 11114 e-mailformulier via website www.renewi.com VEOLIA 02 209 70 00 e-mailformulier via website www.veolia.be
Facilitator
Er bestaat een facilitator bedrijfsafval om u te helpen! U kunt de helpdesk gratis raadplegen voor al uw vragen over het beheer van al uw soorten afval. Of u nu op zoekt bent naar toelichting, tips, goede praktijken, contacten of iets anders, de facilitator zal al het mogelijke doen om u te helpen.
