Verpakkingen
Introductie
Verpakkingsafval maakt een belangrijk deel uit van de hoeveelheid afval die bedrijven produceren. Elk bedrijf is verantwoordelijk voor de preventie en sortering van het verpakkingsafval dat het genereert.
“Een verpakking is elk product, vervaardigd van materiaal van welke aard ook, dat kan gebruikt worden voor het insluiten en beschermen van goederen, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot consument of verbruiker en voor het aanbieden van deze goederen. Alle ‘wegwerpartikelen’ die voor dezelfde doeleinden gebruikt worden, moeten als verpakkingen beschouwd worden.” (bron: IVCIE)
Er zijn dus drie soorten verpakkingen:
- Primaire verpakkingen, die dienen om producten te verpakken
- Secundaire verpakkingen, om producten te bundelen
- Tertiaire verpakkingen, om het laden en lossen of het vervoer te vergemakkelijken
Er bestaan vijf basisverpakkingsmaterialen: papier/karton, plastic, glas, metaal en hout (palletten). Een zesde categorie omvat samengestelde materialen (combinatie van verschillende materialen).
PMD
-
Waarover gaat het?
Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (‘brik’ van melk en vruchtensap). Sinds 1 april 2021 komen daar alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij zoals schaaltjes, bakjes, potjes, bekers, tubes, verpakkingsfolies van flessen en blikjes, zakken en zakjes.
-
Hoe gooit u het weg?
Dit verpakkingsafval wordt door uw afvalinzamelaar opgehaald in de zak en/of container voor PMD. Neem contact op met uw inzamelaar, sluit een contract af en bestel de officiële PMD-zakken voor bedrijven.
-
Goede praktijken
Om een goede recyclage te verzekeren:
- Maak verpakkingen leeg
- Maak plastic folies los van schaaltjes
- Duw flessen niet in de hoogte maar in de lengte plat
- Geen bussen groter dan 8 liter
- Geen verpakkingen met een kindveilige dop
- Geen verpakking met gevarenpictogrammen acute toxiciteit
en gevaar voor gezondheid
- Steek verpakkingen niet in elkaar
Pas uw sorteerregels voor PMD aan om verschillende soorten mensen in uw bedrijf te bereiken: train, informeer en sensibiliseer in functie van hun rol en de soorten PMD waar ze waarschijnlijk mee te maken krijgen (bv. onderhoud, catering, personeel …).
Let erop dat de sorteerregels leesbaar blijven voor het personeel. Geef het onderhoudspersoneel indien nodig opleiding over de sorteerregels voor PMD.
Sta regelmatig stil bij de producten die ook echt verbruikt worden in uw bedrijf: als de sorteerregels evolueren moet u van tijd tot tijd ook uw gewoonten veranderen!
Als u grote hoeveelheden verpakkingen van eenzelfde soort kunststof hebt, aarzel dan niet om uw inzamelaar te raadplegen over de voordelen van een nog selectievere inzameling.
Dankzij de nieuwe blauwe zak en de uitbreiding van de sorteerregels voor PMD was het nog nooit zo gemakkelijk om deze verpakkingen te recycleren. Kies het volume van de PMD-zak in functie van uw vuilnisbakken. Zakken of containers zijn verkrijgbaar bij uw particuliere afvalinzamelaar.
-
Tools
Fost Plus en Valipac bieden bedrijven een gratis diagnose en gepersonaliseerd advies over hun verpakkingssysteem om relevante afvalpreventie-acties te identificeren. Voor meer informatie: https://www.fostplus.be/nl/projecten/pack-it-better
Als u wilt weten of uw afval bij het PMD mag:
Gratis communicatiemateriaal
Premies voor de inzameling van PMD
Bedrijven die de stap nog niet gezet hebben, krijgen een duwtje in de rug. Wil uw bedrijf PMD beginnen sorteren? Heeft het vóór 31 december 2022 een contract afgesloten met een inzamelaar die bij Fost Plus is aangesloten? Dan hebt u recht op een welkomstpremie van 75 euro. Uw huidige of toekomstige inzamelaar kan u helpen om die te krijgen. Voor meer informatie: https://www.sorterenophetwerk.be/
De PMD-zak op de werkvloer? Die hoort er gewoon bij. -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Glas
-
Waarover gaat het?
Hol glas (glazen flessen en bokalen, in hun geheel of in stukken) wordt beschouwd als verpakking. Het kan doorschijnend of gekleurd zijn.
Opgelet: sommige glassoorten, zoals kristal, zijn niet recycleerbaar en worden beschouwd als grofvuil.
Opgelet: glas dat in contact is gekomen met chemische producten of geneesmiddelen wordt beschouwd als gevaarlijk glas. Het moet apart worden opgeslagen en worden opgehaald door een erkend inzamelaar voor gevaarlijk afval.
-
Hoe gooit u het weg?
Als professional kunt u NIET gebruikmaken van de glasbollen voor huishoudens.
Een geregistreerde inzamelaar moet uw recycleerbaar glasafval komen ophalen.
Glasafval wordt opgeslagen in specifieke containers van 120 tot 5.000 liter. Voor een grotere hoeveelheid kunt u een semi-ondergrondse container huren.
Voor kleine hoeveelheden (vergelijkbaar met wat een huishouden produceert) kunt u met uw glazen flessen en recipiënten terecht in bepaalde containerparken die toegankelijk zijn voor professionals. Voor meer informatie: Recypark
Als u (al dan niet recycleerbaar) glas in een zak voor huishoudelijk afval steekt, lopen de inzamelaars het risico zich daaraan te verwonden.
-
Goede praktijken
Maak uw flessen, bokalen en flacons goed leeg. U hoeft ze niet uit te spoelen.
Uw plastic doppen en metalen deksels worden als PMD beschouwd en moeten worden weggegooid in de blauwe zak of container.
Kurken kunnen afzonderlijk worden ingezameld zonder sorteerplicht. Kurk is gemakkelijk te recycleren en kan worden hergebruikt. Vzw De Vlaspit haalt in heel België kurken op en telt nu meer dan 600 inzamelcentra. Ze neemt op dit vlak de activiteiten van vzw Le Petit Liège over. Meer info: https://www.recycork.be
-
Tools
Voor meer info: Glas correct sorterenVoor meer info: GLAS -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Papier-Karton
-
Waarover gaat het?
Het gaat niet enkel om verpakkingen van ontbijtgranen of waspoeder, kartonnen dozen en papieren zakken: kranten en boeken, printerpapier en fotokopieën vallen er ook onder, evenals karton met een enkele dunne laag plastic aan de binnenkant (niet aan beide zijden), zoals kartonnen bekers voor meeneemkoffie.
Zijn uitgesloten: verontreinigd papier en karton, behangpapier, kartonnen bekers voor meeneemkoffie met plastic aan beide zijden, cellofaanpapier en papier en zakjes met een aluminiumlaag.
-
Hoe gooit u het weg?
Papier en karton mogen vermengd worden. Indien nodig zullen de inzamelaars zelf het afval scheiden naargelang de aard en de kwaliteit ervan. Er is slechts één voorwaarde: het papier- en kartonafval moet droog en proper zijn. Van dit afval kunnen ook grotere balen gemaakt worden. Boven een bepaald volume kan uw inzamelaars voorstellen om met een verdichter te werken. U kunt uw papier en karton ook naar het containerpark of naar inzamel- en verwerkingsinrichtingen brengen en vragen om een bewijs van afgifte.
-
Goede praktijken
Papier en karton zijn als hulpbron nog iets waard. Informeer u om te achterhalen op welke manier u die stromen aan uw inzamelaar kunt aanbieden voor terugname om een eventueel van een overnametarief te genieten.
Er bestaan verschillende soorten kwaliteit in karton: afhankelijk van de soorten die uw bedrijf produceert, kan het interessant zijn verschillende stromen van papier/karton te scheiden om de consistentie van de stromen en de terugnamewaarde te optimaliseren.
Er zijn verschillende opties beschikbaar voor karton: container, balenpers, verdichter …
Ga na of de optie geschikt is voor het type karton of papier.
Plooi uw gebruikte dozen samen om ze zo goed mogelijk te kunnen afvoeren.
Verminder uw verpakkingsafval: probeer zoveel mogelijk in bulk aan te kopen om de hoeveelheid niet-herbruikbare verpakkingen te beperken die uw volume te recycleren afval doen toenemen. U kunt uw leveranciers ook vragen om met herbruikbare dozen te werken.
Als u een verhuizing moet organiseren, vraag uw verhuisbedrijf dan om (herbruikbare) verhuisdozen te huren.
Aarzel niet om uw verpakkingsafval te hergebruiken om uw eigen afgewerkte producten te verpakken. U kunt bijvoorbeeld uw dozen versnipperen en ze gebruiken als opvulmateriaal.
Hang preventietips op in de kopieerruimte om papier te besparen. Zet alle preventietips op het intranet: nadenken over de vraag of afdrukken wel nodig is, op het scherm corrigeren alvorens af te drukken, 2 pagina’s per vel afdrukken voor werkdocumenten, dubbelzijdig afdrukken aanmoedigen.
-
Tools
Meer info: Papier en karton correct sorterenOm het papierverbruik in bedrijven te verminderen -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Hout
-
Waarover gaat het?
We onderscheiden verschillende soorten hout naargelang de chemische behandeling ervan. Uw inzamelaar zal u de beste optie voorstellen (gemengde of afzonderlijke aanbieding) in functie van de geproduceerde hoeveelheden.
- Onbehandeld hout (‘A-hout’) omvat palletten, kisten en kratten van massief hout, maar ook onbehandeld stuwhout. ‘Massief’ houtafval kan opnieuw benut worden om er nieuwe materialen van te maken.
- Behandeld hout (‘B-hout’) is hout dat geverfd, gevernist of gelijmd is: fruit- en groentekratten, spaanplaat, multiplex, hout met textiel, karton of plastic. Dit wordt gewoonlijk verbrand om energie te produceren.
- Gevaarlijk hout (C-hout) dat als zodanig moet worden behandeld is geïmpregneerd, verontreinigd en/of gevaarlijk. Voorbeelden zijn spoorbielzen, carports, houten elektriciteitspalen, geïmpregneerd hout (behandeld voor waterdichting, gebeitst in de massa), houten tuinhuisjes, houten schuttingpalen.
-
Hoe gooit u het weg?
U kunt uw onbehandeld (A) en behandeld (B) houtafval opslaan in geschikte containers, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u produceert. Het moet door een erkende inzamelaar worden opgehaald. Uw gevaarlijk houtafval (C) moet worden opgehaald door een erkende inzamelaar.
-
Goede praktijken
Als uw hoeveelheden onbehandeld hout klein zijn, kunt u het samen met het behandelde hout opslaan en laten ophalen. Weet echter dat de vermenging van de A- en de B-houtstroom betekent dat de hele stroom wordt ingezameld in de duurste categorie, met de laagste terugwinning. Als u voldoende onbehandeld hout wegdoet, kan het voor u interessanter zijn om ze te scheiden.
Afhankelijk van uw opslagcapaciteit kan uw inzamelaar u voorstellen uw palletten terug te nemen tegen een tarief in functie van de staat waarin ze verkeren.
Op veel palletten zit statiegeld! Aarzel in dat geval niet om met uw leverancier te overleggen hoe u deze palletten aan hem kunt retourneren en zo de waarborg kunt terugvorderen. U kunt uw palletten zonder statiegeld ook omtoveren in meubels of bloembakken.
-
Tools
Recyclagepremie
Er bestaat een premie van 10 euro per ton voor houten verpakkingsafval.
Hoe krijgt u ze? U hoeft alleen maar na te gaan of uw inzamelaar aangesloten is bij Valipac.
Raadpleeg voor meer informatie over dit premiesysteem de website van Valipac.
Premie: ValipacMeer info: hout correct sorteren -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
EPS of piepschuim
-
Waarover gaat het?
Geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt in de volksmond piepschuim genoemd. Dit materiaal wordt vooral gebruikt om breekbare voorwerpen tegen schokken te beschermen of om ze stabiel te houden in een doos, of voor een waterdicht maar toch licht transport (bv. bakken met vis). In de vorm van platen wordt piepschuim ook gebruikt als isolatiemateriaal in de bouwsector.
-
Hoe gooit u het weg?
Aangezien piepschuim altijd uit één en hetzelfde polymeer bestaat, is het gemakkelijk recycleerbaar, op voorwaarde dat het zuiver en wit is. De inzamelaar biedt speciale zakken aan voor de inzameling.
Afhankelijk van de hoeveelheid kan piepschuim worden afgevoerd in speciale zakken of in grote containers.
Bij een kleine hoeveelheid kunt u de specifieke zak voor het piepschuim samen met andere zakken in dezelfde container zetten om het transport te optimaliseren.
Uw afvalinzamelaar kan u informeren over de mogelijke opties, afhankelijk van de hoeveelheden die moeten worden afgevoerd.
-
Goede praktijken
Gekleurd piepschuim kan worden gerecycleerd, maar mag niet worden vermengd met wit piepschuim.
Verontreinigd piepschuim (door voeding, zoals bijvoorbeeld vleesschaaltjes) is niet recycleerbaar en moet samen met het ongesorteerde afval worden weggegooid.
‘Verpakkingschips’ zijn niet recycleerbaar en moeten samen met het ongesorteerde afval worden weggegooid.
Zorg dat u piepschuim uit EPS en piepschuim uit geëxpandeerd polypropyleen (PPE) kunt onderscheiden: het eerste breekt wanneer u een stuk plooit, terwijl PPE probleemloos meegeeft. Dat laatste is ook recycleerbaar. Uw inzamelaar kan u vertellen vanaf welke hoeveelheden dit afval kan worden opgehaald.
-
Tools
Zakpremie
Om het sorteren van kleine hoeveelheden plastic (folie, EPS, omsnoeringsbanden) aan te moedigen, heeft Valipac nu ook een premie per zak in het leven geroepen. Het bedrag van de premie is 0,50 € per aangekochte zak (met een maximum van 500 zakken per site en per jaar). Deze premie komt bovenop de recyclagepremie.
Raadpleeg voor meer informatie over dit premiesysteem de website van Valipac.
Premie: ValipacMeer info: piepschuim correct sorterenLijst van inzamelaars aangesloten bij Valipac -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Plastic verpakkingsfolies
-
Waarover gaat het?
Het merendeel van de plastic folies dient om palletten te omwikkelen of verpakkingen te beschermen tegen vocht. Het zijn ook de krimphoezen die worden gebruikt om kleine producten te bundelen om het vervoer ervan te gemakkelijken of ze samen te verkopen (dit plastic mag niet in de PMD-zak). Deze plastic folies zijn meestal gemaakt van polyethyleen met lage dichtheid of LDPE. Bepaalde folies zijn gemaakt van polypropyleen (PP) of polyvinylchloride (PVC).
-
Hoe gooit u het weg?
Uw inzamelaar kan u speciale zakken bezorgen voor uw afval van plastic verpakkingsfolies. Afhankelijk van de inzamelaar kunt u ze misschien tegelijk met het kartonafval laten ophalen.
Voor grotere hoeveelheden van meer dan 500 liter per week gebruikt u containers die aangepast zijn aan de noden van uw bedrijf, van 120 liter tot 30 m3. Neem voor de ophaling ervan contact op met een inzamelaar. De zak van 500 liter heeft echter het voordeel dat u hem manueel kunt aandrukken voor u hem afsluit. U kunt uw afval van plastic folie ook comprimeren met een balenpers of een verdichter.
Andere industriële verpakkingen, zoals plastic materiaalzakken, worden in aparte zakken ingezameld.
Voor afdekzeilen voor land- en tuinbouw bestaat een specifiek sorteercircuit. Uw inzamelaar kan u hier meer over vertellen.
-
Goede praktijken
Aangezien plastic folies uit LDPE (om palletten te omwikkelen, voor verpakkingsfolie, zakjes) het meest voorkomen, laten ze zich het makkelijkst recycleren, op voorwaarde dat ze niet worden vermengd met andere soorten folies. Vraag het aan uw inzamelaar. Misschien kan hij u een tarief voorstellen om ze over te nemen.
Folies die rechtstreeks in contact zijn geweest met voeding kunnen in bepaalde gevallen recycleerbaar zijn maar moeten wellicht apart gesorteerd worden. Vraag advies aan uw inzamelaar.
Plakband kan niet worden gerecycleerd en moet samen met het ongesorteerde afval worden weggegooid.
Verontreinigde folies zijn moeilijker te recycleren, maar alles hangt af van de hoeveelheden. Vraag uw inzamelaar om advies.
-
Tools
Premies voor de inzameling van industriële plastic folies
Door samen te werken met een van de inzamelaars die aangesloten zijn bij Valipac kunt u tot 4 premies ontvangen: een startpremie, een containerpremie, een recyclagepremie en een zakpremie voor kleine hoeveelheden.
Raadpleeg voor meer informatie over dit premiesysteem de website van Valipac.
Premie: ValipacMeer info: plastic folies correct sorterenLijst van inzamelaars aangesloten bij Valipac -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Omsnoeringsbanden
-
Waarover gaat het?
Spanbanden of omsnoeringsbanden dienen om verpakkingen af te sluiten of voorwerpen op hun plaats te houden op palletten. Ze kunnen van plastic of metaal zijn.
-
Hoe gooit u het weg?
Plastic omsnoeringsbanden: u kunt ze ongeacht hun type (PP of PET) verzamelen in andere plastic zakken dan die voor ander plastic afval of in specifieke containers. Afhankelijk van de inzamelaar kunnen ze samen met het papier en karton opgehaald worden.
Metalen omsnoeringsbanden: zowel ferrometalen als non-ferrometalen worden verzameld in een schrootcontainer en opgehaald door een geregistreerde inzamelaar.
-
Goede praktijken
U kunt de omsnoeringsbanden verzamelen in de speciale zakken die u bij uw inzamelaar kunt krijgen. Afhankelijk van uw inzamelaar kunt u vragen om ze samen met het papier en karton op te halen.
Voor grotere hoeveelheden omsnoeringsbanden kunt u een afzetcontainer van 8 tot 40 m³ gebruiken. Vraag advies aan uw inzamelaar.
Er bestaan zelfs versnipperaars voor plastic omsnoeringsbanden om de ruimte en de zakken optimaal te benutten.
-
Tools
Zakpremie
Om het sorteren van kleine hoeveelheden plastic (folie, EPS, omsnoeringsbanden) aan te moedigen, heeft Valipac nu ook een premie per zak in het leven geroepen. Het bedrag van de premie is 0,50 € per aangekochte zak (met een maximum van 500 zakken per site en per jaar). Deze premie komt bovenop de recyclagepremie.
Raadpleeg voor meer informatie over dit premiesysteem de website van Valipac.Premie: ValipacMeer info: omsnoeringsbanden correct sorteren -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars
Facilitator
Er bestaat een facilitator bedrijfsafval om u te helpen! U kunt de helpdesk gratis raadplegen voor al uw vragen over het beheer van al uw soorten afval. Of u nu op zoekt bent naar toelichting, tips, goede praktijken, contacten of iets anders, de facilitator zal al het mogelijke doen om u te helpen.