Bioafval
Bioafval bestaat uit organisch materiaal dat op natuurlijke wijze kan worden afgebroken. Het gaat om voedselafval – frituurolie en -vet vormen een aparte categorie – en plantaardig afval (bladeren, maaisel, takken, hout). Daar kunnen nog dierlijke bijproducten aan toegevoegd worden, niet bestemd voor menselijke consumptie.
Vanaf 1 mei 2023 zijn professionals in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verplicht om hun bioafval te sorteren.
Voedselafval
-
Waarover gaat het?
Dit zijn ongeopende producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, bereidingsafval en restjes van niet opgegeten gerechten. In de bedrijfskantines en de kmo’s in Brussel wordt deze hoeveelheid afval geraamd op ongeveer 10.000 ton per jaar.
-
Hoe gooit u het weg?
Vanaf 1 mei 2023 zal het in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verplicht zijn om professioneel bioafval te sorteren.
U zult het bioafval dus van het restafval moeten scheiden, moeten laten ophalen voor valorisatie, of het zelf ter plaatse moeten verwerken (compostering in het bedrijf).
Een bedrijf, of een groep bedrijven, kan zijn eigen afval beginnen composteren onder bepaalde voorwaarden, waaronder een beperking tot maximaal 25 m³ te verwerken materiaal en het gebruik van de compost uitsluitend voor het bedrijf zelf.
In de gids voor bedrijfscompostering ontdekt u het wettelijke kader voor compostering in bedrijven, goede praktijken voor het beheer van professioneel bioafval, methoden om de kwaliteit van het composteringsproces te verzekeren, hulpmiddelen voor de dimensionering van uw composteringssite en strategieën voor de mobilisering van uw project.
Als u uw compost op de markt wilt brengen (donatie of verkoop), of afval van verschillende bedrijven wilt inzamelen/composteren, dan is een milieuvergunning vereist.
Waarschuwing: vermalers voor voedselresten zijn verboden, aangezien ze schadelijke gevolgen hebben voor het milieu (aantasting van de riolen, ontwikkeling van ontvlambare verontreinigende gassen en verstopping van leidingen).
-
Goede praktijken
Selectief sorteren aan de bron voorkomt vermenging van afval en vergemakkelijkt de gescheiden afvoer ervan. Natuurlijk kan het worden aangepast aan uw werkomgeving.
Door afval minstens één keer per week te laten ophalen vermijdt u de ophoping van afval en de gevolgen die dat kan hebben voor de hygiëne van uw bedrijf.
Voedselverspilling tegengaan is cruciaal om de productie van voedselafval te voorkomen. Zorg daarom voor bewustmaking en opleiding van uw keukenpersoneel.
Door de juiste grondstoffen te kiezen kunt u de hoeveelheden aanpassen aan de behoeften. Geef de voorkeur aan producten met een lange houdbaarheidsdatum, lokale producten en producten uit korte ketens.
Wat logistiek/transport betreft: respecteer de koudeketen, let op houdbaarheidsdata, optimaliseer de bewaring van levensmiddelen.
Wat de verwerking betreft: gebruik voedsel in zijn geheel, maak gebruik van restjes, zorg voor een sterke rotatie van de producten (in plaats van in grote hoeveelheden aan te kopen), en neem dat alles mee bij het opstellen van de menu’s.
Vermijd het veelvuldig hanteren van kwetsbare producten (eieren, fruit, groenten, …): als algemene regel geldt dat alle in dozen of houten kratten verpakte producten bij ontvangst moeten worden uitgepakt en vervolgens opnieuw in hermetisch afgesloten recipiënten moeten worden verpakt alvorens te worden gekoeld, om onnodige extra behandeling te vermijden.
Wat de consumptie betreft: bestudeer de gewoonten van uw klanten (smaak, eetlust, gevoeligheid, …), stel aangepaste porties voor, vermeld de herkomst van de producten op de menu’s, stel een doggy bag voor, …
Ontdek de getuigenissen van restauranthouders die de uitdaging aangaan!
Afvaldiagnose in het bedrijf: focus op het sorteren van bioafval bij CERIA -
Tools
Q&A BioafvalGids voor bedrijfscomposteringBioafval sorterenBioafval sorteren -
Afvalophalers
Als producent van voedselafval moet u samenwerken met een inzamelaar die geregistreerd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Hier volgen er enkele die een ophaling van bioafval aanbieden.
Net Brussel Pro 0800 988 77 pro@arp-gan.be https://pro.arp-gan.be MCA Recycling 02 346 44 22 info@mca-recycling.com http://www.mca-recycling.com RENEWI BELGIUM 0800 111 14 mailformulier via website https://www.renewi.com/ VEOLIA 0800 90 789 mailformulier via website https://www.veolia.be VANHEEDE 051 26 30 63 info@vanheede.com http://www.vanheede.com
Frituuroliën en - vetten
-
Waarover gaat het?
Gebruikte plantaardige en dierlijke spijsoliën en -vetten worden omgezet in biodiesel (98% van de gebruikte oliën), en gebruikt voor de productie van oleochemische producten (2%). Hieronder valt in geen geval afvalolie van voertuigen, waarvoor een afzonderlijk recyclagecircuit bestaat.
Volgens de geldende gewestelijke, federale en Europese wetgeving mogen gebruikte frituuroliën en -vetten in geen geval opnieuw in het diervoedercircuit worden gebracht.
-
Hoe gooit u het weg?
U moet een ophaalsysteem op aanvraag met verzegelde containers opzetten, via een inzamelaar die aangesloten is bij Valorfrit. Olie en vet moeten afzonderlijk gedeponeerd worden.
In ruil voor uw gevulde vaten bezorgt uw inzamelaar u schone, lege vaten.
-
Goede praktijken
Olie en vet mogen nooit in gootstenen, riolen of bezinkputten worden gegoten. Ze kunnen afvoerkanalen verstoppen, maar bovenal kunnen ze de waterwegen en het grondwater vervuilen of storingen veroorzaken in waterzuiveringsinstallaties.
U mag ze niet mengen met andere producten zoals water, oplosmiddelen, smeeroliën, brandstoffen, detergenten en ander afval.
Opgelet: oliën en vetten mogen niet te lang worden bewaard, omdat dit hun kwaliteit voor recyclage aantast.
-
Tools
Meer info -
Afvalophalers
Als professionele gebruiker van frituuroliën en -vetten moet u voor de inzameling ervan samenwerken met een erkende inzamelaar. De prijzen en tarieven voor die ophaling worden bepaald door vraag en aanbod. U kunt een beroep doen op de bij Valorfrit aangesloten inzamelaars.
Dierlijke afvalstoffen
-
Waarover gaat het?
Dierlijke bijproducten (DBP) zijn hele kadavers of delen van dieren, producten van dierlijke oorsprong of andere producten die uit dieren zijn verkregen en die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn.
We klasseren dit afval van dierlijke oorsprong in 3 categorieën, afhankelijk van het risico dat het vormt voor de gezondheid van mens of dier. Afval van categorie 1 moet strikt worden vernietigd, terwijl dat van categorie 2 of 3 nog kan worden gebruikt:
- afval van categorie 2 voor ander gebruik dan als diervoeder (biologische meststoffen, omzetting in biogas, compostering …);
- afval van categorie 3 voor diervoeding of, na specifieke behandeling, voor diverse toepassingen: farmaceutica, cosmetica, agronomie, ambachtelijke producten, energie …
Opgelet: Elk mengsel van afval (om het even welk type: dierlijk afval, huishoudelijk afval, organisch afval …) met dierlijk afval wordt automatisch beschouwd als dierlijk afval in zijn geheel, volgens de meest strikte categorie naargelang de bestanddelen van het mengsel.
-
Hoe gooit u het weg?
Dierlijk afval kan risico’s inhouden voor de volksgezondheid, de diergezondheid en het milieu. Deze risico’s moeten afdoende worden beheerst:
- Compartimentering: Verdeel het afval over nieuwe, verzegelde of waterdichte bakken, voorzien van een deksel en gelabeld in functie van de afvalcategorie. Indien ze herbruikbaar zijn, moeten de containers en recipiënten proper en droog zijn vóór gebruik en gereinigd en gedesinfecteerd worden na elk gebruik.
- Denaturatie: Afval van categorie 1 (bestemd voor vernietiging) moet worden gemarkeerd of gekleurd met een kleurstof.
- Opslag: De afvalbakken moeten binnen staan, in een opslagzone die voorbehouden is voor dat doeleinde en die niet toegankelijk is voor het publiek, bij een aangepaste temperatuur om de verspreiding van ongedierte te vermijden.
- Ophaling: Laat het ophalen door een inzamelaar of een vervoerder die is geregistreerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor de overeenkomstige categorie van dierlijk afval.
- Traceerbaarheid: Het laten ophalen van dierlijk afval gaat gepaard met het wederzijds en verplicht invullen van een traceerbaarheidsdocument door de inzamelaar/vervoerder.
-
Goede praktijken
Sinds juni 2022 biedt BRUDALEX professionals de mogelijkheid om hun bioafval op hun eigen terrein te hergebruiken. Afval van composteerbare aard dat door contact met dierlijke bijproducten van categorie 3 wordt gelijkgesteld, wordt in deze composteringspraktijk toegelaten. Of voor deze activiteit al dan niet een vergunning wordt verleend, hangt af van de jaarlijkse hoeveelheid bioafval in kwestie en het gebruik ervan. Vanaf dat er meer dan 25 m³ organisch materiaal aanwezig is op het terrein en/of als de compost in de handel wordt gebracht, is een milieuvergunning vereist.
-
Tools
Gids om de categorie van uw dierlijk afval te bepalen -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaarsLijst van vervoerders
Groenafval
-
Waarover gaat het?
Dit zijn bladeren, maaisel, takken en groot hout.
-
Hoe gooit u het weg?
Het sorteren van plantaardig afval van professionals is verplicht. De meeste inzamelaars bieden een specifieke ophaling aan voor plantaardig afval. Dit selectief ingezamelde afval kan worden hergebruikt via compostering.
Een bedrijf, of een groep bedrijven, kan zijn eigen afval beginnen composteren onder bepaalde voorwaarden, waaronder de beperking tot maximaal 25 m³ te verwerken materiaal en het gebruik van de compost uitsluitend door het bedrijf zelf.
In de gids voor bedrijfscompostering ontdekt u het wettelijke kader voor compostering in bedrijven, goede praktijken voor het beheer van professioneel bioafval, methoden om de kwaliteit van het composteringsproces te verzekeren, hulpmiddelen voor de dimensionering van uw composteringssite en strategieën voor de mobilisering van uw project.
De materialenmix is cruciaal voor een goede compost. Enerzijds is er het bruin, hard en droog materiaal, zoals verhakselde takken, houtsnippers, stro, dode bladeren, karton, droge stengels enz. Anderzijds is er het groen, week en vochtig materiaal, zoals grasmaaisel, groene bladeren, onkruid, afval van groenten en fruit enz. De kunst van het composteren is een goede mengeling te maken (in plaats van in lagen te werken) met 1/3 van de eerste groep en 2/3 van de tweede groep (in volume).
Daarnaast kunnen takken en dode bladeren die geen vreemde voorwerpen bevatten, ook versnipperd worden.
-
Goede praktijken
Gebruik uw plantaardig afval om bij te dragen aan de natuurlijke cyclus van de terugwinning van organisch materiaal. Plantaardig afval maakt het mogelijk een evenwichtige koolstof/stikstofverhouding te bereiken, wat nodig is voor een goede compostering.
Als u versnipperd materiaal produceert (droog materiaal dat bestaat uit takken en dode bladeren zonder vreemde bestanddelen), is daar veel vraag naar bij de actoren die zich bezighouden met de terugwinning van bioafval. Neem contact op met de facilitator bioafval voor professionelen om na te gaan hoe u het kunt valoriseren.
Om de productie van plantaardig afval te beperken, kiest u voor plantensoorten die minder biomassa produceren (bv. traaggroeiende grassoorten).
-
Tools
Q&A BioafvalBioafval sorterenTerugwinning en vermindering van bijproducten van het beheer van groene ruimtenTechnische hulpmiddelen voor verbetering gedecentraliseerd biologisch afval -
Afvalophalers
Als producent van plantaardig afval moet u voor de ophaling ervan samenwerken met een inzamelaar die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is geregistreerd. Hier volgen er enkele die een ophaling van bioafval aanbieden.
Net Brussel Pro 0800 988 77 pro@arp-gan.be https://pro.arp-gan.be/ VANHEEDE 051 26 30 63 info@vanheede.com http://www.vanheede.com RENEWI 080 01 11 14 formulier via website https://www.renewi.com/ VEOLIA 02 209 70 00 formulier via website https://www.veolia.be DUFOUR 069 89 10 10 info@dufourcranes.com https://www.dufour.be/fr/nos-metiers/environnement.html
Facilitator
Bent u beheerder van een horecazaak, voedingsmarkt, school of dienstverlenend bedrijf? Produceert u voedsel- en/of groenafval en wilt u dit beter benutten en tegelijk de kosten voor de ophaling drukken? De Facilitator bioafval voor professionelen begeleidt u gratis om het beheer van uw bioafval te optimaliseren, via:
- infosessies;
- gerichte opleidingen;
- gepersonaliseerde begeleiding, op basis van een diagnose van de behoeften van uw organisatie;
- technische fiches met toelichtingen;
- een responsieve helpdesk om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden in de tijd.