Andere
Tot de fracties die vaak bij bedrijven worden aangetroffen en aan de bron moeten worden gesorteerd, behoren matrassen, textiel, meubilair en grofvuil, net als harde kunstoffen. Matrassen en harde kunstoffen moeten sinds mei 2023 gesorteerd worden, en textiel vanaf januari 2025. Het sorteren van bepaalde afvalstoffen geeft recht op premies en/of ze kunnen door gespecialiseerde bedrijven worden ingezameld voor nuttige toepassing, waardoor u de kosten voor de afvoer ervan vermijdt.
Matrassen
-
Waarover gaat het?
Elk bedrijf is wettelijk verplicht gebruikte matrassen afzonderlijk op te slaan en te laten ophalen door een ophaler die erkend is door de lokale overheden en gehomologeerd door Valumat. Deze ophalers verwerken de matrassen in speciale inrichtingen.
-
Hoe gooit u het weg?
De door Valumat goedgekeurde ophalers nemen gebruikte matrassen terug uit de sector (hotels, zorginstellingen, professionele verkopers, enz.). Het is aan u om samen te beslissen wanneer u dit doet, afhankelijk van de hoeveelheden.
Als u niet in de sector zit, kunt u uw matrassen inleveren bij het containerpark of ze aan de verkoper geven bij de aankoop van een nieuwe matras.
In 2022 werd ook een partnerschap gesloten met de federatie Ressources om het hergebruik van matrassen in goede staat in Brussel te bevorderen. Indien u af wilt van een potentieel herbruikbare partij, aarzel dan niet om contact op te nemen met de federatie RESSOURCES (info@res-sources.be – tel.: 081/390.710), die u zal helpen om een operator te vinden.
-
Goede praktijken
Het is raadzaam een matras op te slaan in een droge omgeving zonder gevaar voor verontreiniging, en niet te lang.
Zorg ervoor dat de oude matras droog is wanneer u ze laat ophalen of naar het inzamelpunt brengt. Dit is een noodzakelijke vereiste voor de juiste recyclage van matrassen.
-
Tools
Premie
Voor de terugname bestaat een premie van € 550 per ton, hetzij € 8 per matras wanneer u een beroep doet op een door Valumat gehomologeerde inzamelaar:
Premie: ValumatVideo
Video over de recyclage van matrassen -
Inzamelaars
Lijst van door Valumat gehomologeerde inzamelaars
Harde kunstoffen
-
Waarover gaat het?
Vrijwel alle soorten en alle vormen van afval van harde kunstoffen die u kunt tegenkomen zijn recycleerbaar:
- tuinmeubels
- kratten
- slangen/buizen
- drankkratten
- doorzichtige binders
- emmers
- bussen
- afvalbakken
- beschadigde (en propere) plastic vaten
- beschadigde (en propere) plastic palletten
- werfhelmen
‘Plastic’ golfplaten zijn eigenlijk glasvezel. Uw afvalophaler zal u zeggen vanaf welke hoeveelheid die kunnen worden opgehaald.
-
Hoe gooit u het weg?
Neem voor kleine hoeveelheden contact op met uw afvalinzamelaar om na te gaan of hij een aangepast aanbod heeft. Bij grotere hoeveelheden kunt u harde kunstoffen laten ophalen in bakken van 1 m³ of in containers van 20 m³.
Het is aan u om te beslissen of u ze laat ophalen door een inzamelaar of zelf naar het containerpark brengt, afhankelijk van de hoeveelheden.
-
Goede praktijken
Als ze in goede staat zijn, vormen grote plastic vaten en palletten geen afval, want ze zijn herbruikbaar. Gespecialiseerde bedrijven kunnen die ‘herconditioneren’ en ze een tweede leven geven.
Als u bepaalde plastic recipiënten (bv. bussen afwasmiddel) veel gebruikt, vraag uw leverancier dan zeker naar de mogelijkheden voor terugname.
Aarzel niet om naar een oplossing te zoeken om deze producten in bulk aan te kopen bij een distributeur om uw afval van dit type (bv. schoonmaakmiddelen) te verminderen.
-
Inzamelaars
Lijst van inzamelaars
Meubilair en grofvuil
-
Waarover gaat het?
Grofvuil is al het afval dat niet in een ‘traditionele’ vuilniszak past en dat niet in een selectief recyclingsysteem hoort.
In een bedrijf omvat grofvuil meubilair en meubels die niet meer in gebruik zijn, maar ook decoratie, planten, tapijten, scheidingswanden, enz. Bepaalde soorten niet-recycleerbaar vlak glas, zoals vitrokeramische kookplaten, worden eveneens als grofvuil beschouwd.
-
Hoe gooit u het weg?
Uw grofvuil kan worden opgehaald door uw afvalinzamelaar, vaak op verzoek. Sommige afvalinzamelaars, zoals MCA Recycling, kunnen u in contact brengen met vzw’s om uw meubilair een tweede leven te geven.
Voor herbruikbaar grofvuil is inzameling ter plaatse moeilijk. Als u een grote hoeveelheid hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de federatie RESSOURCES (info@res-sources.be; 081/390.710), die u zal helpen een operator te vinden.
-
Goede praktijken
Maak een lijst van de meubels die u wilt wegdoen en neem er foto’s van. Zo kunnen overnemers zich melden en het vergemakkelijkt de ophaling.
Vraag uw personeel of ze meubilair nodig hebben en help hen om het vervoer naar de eindbestemming te regelen.
Vermijd indien mogelijk het afvalsorteercentrum, aangezien dit extra transport en laden/lossen met zich meebrengt en het risico inhoudt dat het meubilair wordt beschadigd.
-
Tools
Er bestaan ook diensten voor herverdeling of hergebruik van meubilair:
- de leden van de federatie Ressources of Herwin, zoals Oxfam, de kringloopwinkel van Sint-Gillis, VitTeS, Spullenhulp, het Leger des Heils, de diensten van PMC Holding (Nnof, Transmoove);
- Circular.brussels, dat naast computermateriaal ook meubilair recupereert (en waar u dus twee vliegen in één klap kunt slaan);
- Relieve Furniture, een platform dat een systeem opzet voor het doneren en doorverkopen van kantooruitrusting van particuliere bedrijven aan non-profitorganisaties en scholen en tevens een assortiment van tweedehands meubilair aanbiedt;
- Trigoodi, een platform dat een systeem opzet voor het ruilen, verkopen of doneren van materiaal dat niet meer bruikbaar is voor de eigenaars en ook matchmaking met ontwerpers mogelijk maakt om uw afval te transformeren.
- MOSHO (My Oxfam Second Hand Office), dat kantoormeubilair recupereert. Info: Oxfam België/Belgique Hellestraat 89, 1800 Vilvoorde – Tel.: +32 (2) 413 00 53 – Gsm: +32 (0)479 02 29 06.
-
Inzamelaars
Lijst van inzamelaars
Textiel
-
Waarover gaat het?
Onder textiel vallen alle textielbenodigdheden (uniformen, beddengoed, overhemden, jeans, rokken, broeken, poloshirts, T-shirts, hoeden, sjaals, stropdassen, babykleertjes, lakens, tafelkleden, handdoeken, kussenslopen, schoenen, sneakers, sandalen enz.). Momenteel zijn de technieken voor de recyclage van textiel nog zeer gelimiteerd en beperken ze zich tot mechanische recyclage, zoals het versnipperen van vezels om er doeken van te maken.
-
Hoe gooit u het weg?
Tot nu toe is er geen selectieve ophaling om dit afval in te zamelen en er bestaat geen terugnameplicht zoals voor plastic verpakkingen of huishoudelijke apparaten. Dat zal vanaf 2025 veranderen.
Textiel recycleren is niet vanzelfsprekend: het feit dat er verschillende soorten vezels vermengd raken, vormt een technische moeilijkheid.
Om te vermijden dat het textiel verbrand wordt, zamelen 3 bedrijven het in via een netwerk van textielcontainers: Terre, Oxfam Solidariteit en Spullenhulp, die alle drie het ethische label Solid’R dragen, een label dat sociale en circulaire bedrijven identificeert die actief zijn op het vlak van recuperatie en die zich ertoe verbinden ethische en solidaire regels na te leven.
Alle textiel wordt in goede, schone en droge staat in de containers gestoken. Bind schoenen per paar aan elkaar. Doe alles in een goed afgesloten zak. Deponeer geen besmeurde, beschadigde, onvolledige of gewoon natte artikelen.
-
Goede praktijken
Om uw impact op het milieu te verminderen, kunt u uw proper textiel een tweede leven geven door het te doneren of door een beroep te doen op een upcyclingbedrijf om er andere accessoires van te maken. Zo kunt u proper textiel dat niet langer dienstdoet:
- Schenken aan de talrijke operatoren van de Brusselse sociale economie, hetzij in zakken in winkels hetzij in textielcontainers op het grondgebied, of via B2B-partnerschappen voor grotere volumes.
- Afgeven in de specifieke inzamelpunten van de ambachtslui die aan upcycling doen in het netwerk Circlemade.brussels:
Yuman, Re-fabrik, Circularium, Recy-K, isatio, l’Ouvroir …
-
Tools
De federatie Ressources geeft op haar website een overzicht van de textielcontainers.
Overzicht van de textielbollen -
Inzamelaars
Voor grote partijen textiel kan misschien een inzameling door sociale ondernemingen worden georganiseerd bij uw organisatie of op de opslagplaats.
Ook particuliere tweedehandswinkels zamelen oude kleding in. Hun contactgegevens zijn te vinden in de Gouden Gids onder de rubriek ‘Tweedehands kledij’.
Facilitator
Er bestaat een facilitator bedrijfsafval om u te helpen! U kunt de helpdesk gratis raadplegen voor al uw vragen over het beheer van al uw soorten afval. Of u nu op zoekt bent naar toelichting, tips, goede praktijken, contacten of iets anders, de facilitator zal al het mogelijke doen om u te helpen.
