Bouwafval
Brussel produceert ongeveer 630.000 ton bouw- en sloopafval (BSA) per jaar, waarvan naar schatting 92% wordt gerecycleerd. Alleen inert (steen)afval, metalen en – in mindere mate – hout worden momenteel op grote schaal gerecycleerd.
Het proces van afvalvermindering en -terugwinning begint al heel vroeg bij de planning en voorbereiding van de bouwplaats.
Meer informatie over afvalpreventie en -sortering op de bouwplaats:
- De lijst van goede praktijken die wordt gepubliceerd op de website Pilootwerven in Brussel
- Video over het sorteren van werfafval
- Brochure over goede praktijken om met werfafval om te gaan
- Als u een team nodig hebt om een te renoveren gebouw te ontruimen en/of de bouwplaats schoon te maken met het oog op hergebruik, kunt u een beroep doen op de diensten van Retrival
- Advies over duurzame renovatie
Hout
-
Waarover gaat het?
We onderscheiden verschillende soorten hout naargelang de chemische behandeling ervan. Uw inzamelaar zal u de beste optie voorstellen (gemengde of afzonderlijke aanbieding), afhankelijk van de geproduceerde hoeveelheden.
- Onbehandeld hout (‘A-hout’) omvat palletten, kisten en kratten van onbehandeld massief hout, haspels, maar ook onbehandelde zaagresten of stuwhout, timmerhout, zoals (stut)balken, planken, juffers en bekistingen, voor zover ze niet in contact zijn geweest met gevaarlijke stoffen, niet zijn behandeld of niet zijn verontreinigd door bouwafval zoals beton.
- Behandeld hout (‘B-hout’): beschilderd hout, spaanplaat, multiplex, hout met textiel, karton of plastic. Dit wordt gewoonlijk verbrand om energie te produceren. Het omvat triplex-, multiplex-, OSB-, MDF-platen < 50% uit spaanplaat of houtdeeltjes, ‘vervuild’ hout (bv. bekistingshout met cementresten), multiplex, gelamineerd hout, afbraakhout (deuren, vensters, …), houten meubels, parket.
- Zwaar behandeld hout (‘C-hout’) wordt typisch gebruikt voor dwarsliggers voor spoorwegen, carports (houten overkappingen), elektriciteitspalen, geïmpregneerd hout (behandeld om waterdicht te zijn, gekleurd in de massa), tuinhuisjes en schuttingpalen.
-
Hoe gooit u het weg?
U kunt uw onbehandeld (A-hout) en behandeld (B-hout) houtafval opslaan in speciale containers, afhankelijk van de hoeveelheid afval die u produceert. Het moet door een erkende ophaler worden opgehaald.
Zwaar behandeld hout wordt beschouwd als gevaarlijk afval en moet dus op een specifieke manier worden afgevoerd. Het moet apart worden opgeslagen en worden opgehaald door een erkende ophaler voor de inzameling van gevaarlijk afval.
-
Goede praktijken
Als uw hoeveelheden onbehandeld hout klein zijn, kunt u het samen met het (licht) behandelde hout opslaan en laten ophalen. Als u voldoende onbehandeld hout wegdoet in verhouding met het (licht) behandeld hout, is het voor u financieel veel interessanter om ze te scheiden.
‘Massief’ houtafval of bekistingshout kan opnieuw benut worden om er nieuwe materialen van te maken. In Brussel wordt hout van bouwplaatsen (van bv. bekisting) gesorteerd en gerecupereerd door la Ferme Nos Pilifs om een circuit voor de valorisatie van hout te creëren. Meer info: Eric Frère bout2bois@pilifs.be – tel.: 02 266 10 39
Rot of door wormen aangevreten hout moet ook worden gesorteerd.
Sla uw zwaar behandeld/gevaarlijk hout op in een schone en goed verluchte opslagplaats, en voorzie altijd een aangepaste brandblusser in de opslagzone.
-
Tools
Recyclagepremie
Er bestaat een premie van 10 euro per ton voor houten verpakkingsafval (afval van palletten of onherstelbare palletten, kisten) dat gerecycleerd wordt tot grondstof (spaanplaat, compost, houtchips voor speelterreinen). Om die te krijgen hoeft u alleen maar na te gaan of uw afvalophaler aangesloten is bij Valipac. Zij handelen het administratieve aspect voor u af. U ontvangt een brief of e-mail van Valipac met uw toegangscodes voor MyCertificate, de applicatie die uw premiebetalingen beheert. U hoeft alleen nog uw bankgegevens in te vullen.
Raadpleeg voor meer informatie over dit premiesysteem de website van Valipac.
Premie: Valipac -
Afvalophalers
Voor zwaar behandeld hout (gevaarlijk afval)Voor onbehandeld of licht behandeld houtAls u een terugname wenst van een reeks herbruikbare materialen, kunt u contact opnemen met BatiTerre
Vlak glas
-
Waarover gaat het?
Het gaat om glas dat bij de sloop op bouwplaatsen wordt aangetroffen: ramen, gelaagd glas, gewapend glas, spiegels, ramen van serres, dubbel glas. Het is niet verplicht het te sorteren.
-
Hoe gooit u het weg?
U kunt het op advies van uw inzamelaar in specifieke containers bewaren.
Opgelet: sommige vlakke glassoorten, zoals vitrokeramische platen, zijn niet recycleerbaar en worden beschouwd als grofvuil. Raadpleeg uw afvalinzamelaar om het te laten ophalen.
-
Afvalophalers
Een inzamelaar kan uw ramen (waarbij het glas fout besteld was; gerecupereerd van bouwplaatsen waar ze de foute kleur hadden of fout geplaatst waren; gedemonteerd uit gebouwen waar ze verschillende jaren gediend hebben) recupereren om ze aan te bieden voor hergebruik: ramen & deuren
Overweeg in Brussel om Rotor Deconstruction te raadplegen voor het hergebruik van profielen in perfecte staat.
Als u een terugname wenst van een reeks herbruikbare materialen, kunt u contact opnemen met BatiTerre.
Puin
-
Waarover gaat het?
Dit is inert sloopafval: beton (ongewapend), cement, dakpannen, bakstenen, tegels, klinkers, puin, grind, keien, stenen, afdekplaten, resten van pleisterwerk, Gyproc-platen en plafonds.
-
Hoe gooit u het weg?
Het kan:
- binnengebracht worden bij verwerkingscentra en het containerpark;
- in bigbags geladen worden en opgehaald worden door gespecialiseerde bedrijven;
- in containers geladen worden via recyclagespecialisten.
-
Goede praktijken
Puin kan rechtstreeks ter plaatse worden hergebruikt.
Schakel de hulp in van professionals die uw puin in kaart kunnen brengen, eventueel een deel ervan ter plaatse kunnen verwerken en het qua kwaliteit kunnen indelen.
Denk eraan uw transport rendabeler te maken door na te gaan of u materiaal voor uw bouwplaatsen kunt meebrengen wanneer u puin wegbrengt.
-
Afvalophalers
Lijst van inzamelaarsAls u een terugname wenst van een reeks herbruikbare materialen, kunt u contact opnemen met BatiTerre
Metalen
-
Waarover gaat het?
Metalen worden op schrootwerven in twee grote categorieën gesorteerd: ferrometalen en non-ferrometalen.
Ferrometalen hebben magnetische eigenschappen: staal, ijzer, kobalt, nikkel, gadolinium.
Non-ferrometalen hebben geen magnetische eigenschappen: koper, lood, aluminium, zink, brons, messing, babbitt.
-
Hoe gooit u het weg?
Metalen vaten in goede staat kunnen worden ‘geherconditioneerd’ voor een tweede leven.
Elektrisch en elektronisch afval en elektrische kabels moeten apart worden gerecycleerd. Neem zeker contact op met uw afvalophaler voor meer informatie.
Autowrakken: de recuperatie van de verschillende onderdelen van een auto is verplicht en moet door een gespecialiseerd schroothandelaar worden uitgevoerd.
De metaalfractie uit het PMD wordt samen met het andere PMD-afval opgehaald.
-
Goede praktijken
Schep duidelijkheid over uw meest representatieve metaalafval om het selectief te laten inzamelen. De terugnameprijs zal zeker interessanter zijn dan als het vermengd is.
Bewaar uw afval op een afgesloten plaats om diefstal te voorkomen.
Zorg voor ophaling op verzoek om onnodig transport te vermijden.
-
Afvalophalers
Lijst van inzamelaarsAls u een terugname wenst van een reeks herbruikbare materialen, kunt u contact opnemen met BatiTerre
Piepschuimpanelen
-
Waarover gaat het?
Piepschuim wordt gebruikt in tal van verpakkingen, maar daarnaast ook als isolatiemateriaal in de bouwsector.
-
Hoe gooit u het weg?
Aangezien piepschuim altijd uit één en hetzelfde polymeer bestaat, is het gemakkelijk recycleerbaar, op voorwaarde dat het zuiver en wit is. De inzamelaar biedt speciale zakken aan voor de inzameling.
-
Goede praktijken
Dit afval is heel licht, dus sla het op op een plaats die beschut is tegen de wind.
Aannemers gebruiken gewoonlijk bigbags voor de inzameling van verpakkingen uit piepschuim.
PUR-isolatieschuim (uit polyurethaan) is ook recycleerbaar. Uw afvalophaler kan u vertellen vanaf welke hoeveelheden dit afval kan worden opgehaald.
-
Tools
Meer info: piepschuim correct sorteren -
Afvalophalers
Lijst van inzamelaars 1Lijst van inzamelaars 2
Facilitator
Er bestaat een facilitator bedrijfsafval om u te helpen! U kunt de helpdesk gratis raadplegen voor al uw vragen over het beheer van al uw soorten afval. Of u nu op zoekt bent naar toelichting, tips, goede praktijken, contacten of iets anders, de facilitator zal al het mogelijke doen om u te helpen.
De Facilitator Duurzame Gebouwen is een gratis multidisciplinaire helpdesk die professionals uit de bouwsector ondersteunt:
- bouwheren, ontwerpers, beheerders, technisch verantwoordelijken, installateurs of ondernemingen;
- syndici van gebouwen.
De onafhankelijke deskundigen van de dienst “Facilitator Duurzame Gebouwen” kunnen u in elke projectfase adviseren en technische vragen beantwoorden.
Stel uw vraag telefonisch of per e-mail via 0800 85 775 of facilitator@leefmilieu.brussels.