Vind hier alle antwoorden op uw vragen
Filter op trefwoorden
Filter op categorie
-
37. Waarom een facilitator bioafval voor professionals?
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt 80% van het organische voedingsafval niet gesorteerd. Het vertegenwoordigt zelfs tot 50% van het totale gemiddelde gewicht van een witte zak. Door dit soort afval echter te verwerken tot compost, ontstaat een natuurlijke meststof om de grond te voeden en zo een natuurlijke kringloop te sluiten. Bovendien kan er op die manier tot 35% van de kosten voor het ledigen van de restafvalcontainer worden bespaard. Via biomethanisatie kan biogas worden geproduceerd, een hernieuwbare energiebron die uit biologisch afval wordt gegenereerd.
Vanaf 2023 zijn professionele verbruikers in Brussel verplicht hun bioafval te sorteren en te valoriseren. Bedrijven moeten zich vanaf nu dus organiseren om hun bioafvalstroom te verwerken. Op die manier voldoet u niet enkel aan de wetgeving, maar draagt u ook bij aan een duurzamere toekomst met respect voor het milieu.
-
38. Voor wie is de facilitator bedoeld?
De Facilitator bioafval pro richt zich tot alle professionals. Deze term omvat privébedrijven, maar ook openbare entiteiten zoals gemeenten, marktbeheerders, scholen en universiteiten, zorgcentra (ziekenhuizen, woonzorgcentra enz.), kantines, horeca, vzw’s enz.
-
39. Waar kan de facilitator u mee helpen?
De facilitator wil u zo goed mogelijk begeleiden bij het verminderen en sorteren van uw bioafval. Daartoe biedt de facilitator verschillende diensten aan: van opleidingen en begeleiding tot het vaststellen van de noden van uw organisatie en een helpdesk die vlot al uw vragen beantwoordt en u stap voor stap begeleidt.
-
40. Wat doet de facilitator niet?
De facilitator haalt geen bioafval op en organiseert ook geen ophalingen. Raadpleeg hiervoor de erkende inzamelaars voor elke bioafval-stroom: https://recyclebxlpro.be/nl/goed-sorteren-van/bioafval/
De facilitator verwerkt geen bioafval. Raadpleeg hiervoor de lijst met partners voor de verwerking van bioafval: https://app.leefmilieubrussel.be/lijsten/?nr_list=PE_COL_TRAIT_DECH_1
De facilitator verleent geen milieuvergunningen of toelatingen voor de inzameling of verwerking van bioafval. Daarvoor dient u contact op te nemen met de afdeling Vergunningen van Brussel Leefmilieu.
De facilitator kan de gebruikte technieken of procedures niet analyseren of goedkeuren. Neem hiervoor contact op met een analyselabo.
-
41. Wie is de facilitator?
De facilitator is een dienst van Leefmilieu Brussel en wordt gedragen door een consortium van 4 actoren. Hij wordt geleid door Idea Consult en in de praktijk omgezet door het Centrum voor Stedelijke Ecologie, Environnement Eco-Circulaire en EcoRes. Deze verschillende organisaties hebben elk hun eigen expertise en begeleiden professionals die de hulp van de facilitator nodig hebben. Wanneer u een vraag stelt, zal u dus niet altijd van dezelfde persoon een antwoord krijgen.
-
42. Wat is bioafval?
Bioafval wordt in twee grote categorieën verdeeld:
- biologisch afbreekbaar afval uit de tuin of het park (plantaardig afval)
- voedingsafval, d.w.z. afval van de bereiding van maaltijden (bv. schillen), etensresten, vervallen en/of onverkochte producten enz.
-
43. Wat is een bijproduct?
Een bijproduct is een restproduct dat ontstaat bij de productie van een hoofdproduct.
Bijproducten die gescheiden zijn van ander afval, mogen worden gebruikt zonder als afval te worden beschouwd, indien ze aan 4 voorwaarden voldoen:
- Het is zeker dat het product of de substantie later zal worden gebruikt.
- Het latere gebruik is wettelijk, d.w.z. dat het product of de substantie voldoet aan alle relevante milieu- en gezondheidsvoorschriften die zijn voorzien voor het specifieke gebruik van het product of de substantie, en is over het algemeen niet schadelijk voor het milieu of de menselijke gezondheid.
- Het product of de substantie kan onmiddellijk worden gebruikt zonder verdere andere behandeling dan wat gangbaar is bij industriële productie.
- Het product of de substantie vloeit integraal voort uit een productieproces.
-
44. Wat is keuken – en tafelaval?
Deze benaming omvat al het voedingsafval van horeca en keukens, inclusief centrale keukens (en keukens van huishoudens). Dit zijn organische resten van de bereiding van maaltijden (bv. schillen) of etensresten (afgeruimde borden, potten met resten van pasta of rijst enz.) of onverkochte producten (brood, producten die uit de rekken zijn gehaald enz.).
-
45. Wat is een dierlijk bijproduct categorie 3 (DBP3)?
Dierlijke bijproducten van categorie 3 zijn producten van dierlijke afkomst (vlees, vis, melk, eieren enz.) en alle etenswaren waarin deze producten verwerkt zijn (lasagne bolognese, vissoep, pudding, koekjes enz.). Bij uitbreiding wordt al het voedingsafval dat uit een keuken komt beschouwd als een DBP3.
-
46. Wat is plantaardig afval?
Plantaardig afval (of ‘groenafval’) komt voort uit het onderhoud van groene ruimten en tuinen: gemaaid gras, dode bladeren, snoeiafval van bomen en struiken, plantenresten en takken.
Helpdesk & facilitators
Om uw ervaring te verbeteren maakt deze site gebruik van cookies. Meer informatie ›